fredag 4. januar 2008

Min egen stemningsrapport fra Iowa.

Ja, nå er klokka 02.15 og jeg har funnet en live video-overføring fra en av kaukusene i Iowa på hjemmesiden til Washington Post (jeg har et vidunderlig liv, ikke sant?)

Det er er fascinerende hvordan disse valgene blir holdt. Såvidt jeg forstår står de ulike valgdistriktene frie til å velge hvordan de skal gjennomføre selve valget, og de fleste synes å ta en ganske lo-fi tilnærming til hele greia: Et stort rom (gymsal eller noe) er fylt opp med mennesker og det er tydeligvis et ektepar som driver å organiserer opplegget. De ber folk gå til det hjørnet der en representant for kandidaten de støtter står.

- Where are the Obama-people?

(folkemengde skriker)

- Ah, there you are, and the Dodd people?

(mumling)

Ser ikke bra ut for Chris Dodd altså....

Man må altså være registrert demokrat for å stemme frem sin demokratiske kandidat. Dette er altså et internt partianliggende for å finne kandidaten som er best for partiet. Men tilbake til livevideoen

Dette er usedvanlig kaotiske for oss som er vant til norsk gymsal-demokrati. De ulike grupperingen har samlet seg, men nå har de bestemt seg for å gi talspersonene for kandidatene en mulighet til å overbevise de som er "undecided" til å stille seg i sin gruppe, før de foretar en endelig opptelling.

Hillarys talsperson ga en patetisk tale.

Edwards talsperson sier for mye "wo-hooo" under sin egen tale. Funker ikke.

Obama-gjengen eier huset fullstendig nå! Bra tale.

Richardsons og Bidens talspersoner gjør også en god jobb.

Kucinich virker ikke som om er representert i hele tatt??

OK, nå er det kaos igjen, folk går rundt omkring i rommet. Edwardsgjengen prøver å dra igang den gamle gode "Edwards, Edwards, Edwards". Den varer i ca. 7 sekunder.

02.35
Det ser ut som Obama vinner 152-82 mot Clinton! Men blir det omtelling? Det var noe rart med Biden-gjengen.

Hele Iowa sett under ett virker det som om det blir utrolig jevnt! Med 19% opptelte stemmer har Obama, Clinton og Edwards henholdsvis 31,32 og 33 prosents oppslutning! Huckabee ligger an til å vinne for republikanerne.

02.57
For å få opp stemningen ber en av lederne folk om rope ut navnet på kandidaten sin, etterfulgt av et kakafoni av "ObaHillry-hillry-hillry-Bide-RichardsonRichaEdwards Edwards", ja, osv.

Det ligger an til at Obama får 3 delegater, Hillary får 2, mens Edwards og Biden får 1 hver. Men det Biden-folka ser ut til at de kanskje velger å støtte en annen kandidat istedet?? Nok en gang kaos... *rister på hodet*

03:16
Ok, nå skjønner jeg; Biden-folka fikk ikke 15% eller mer, derfor blir de eliminert og må gå til sitt andre valg og det ble dermed omtelling.

Var forøvrig akkurat inne på Google Earth nå og så på Iowa, som i bunn og grunn er et eneste stort lappeteppe av åkerlapper. En skikkelig jordbrukstat, altså. Men trenger jeg hjelp som går inn og sjekker dette?

Ron Paul ligger i underkant av 11% men er oppe i 27% i Pocahontas(!) valgdistrikt, men ligger bak både Thompson og McCain i tillegg til Huck og Romney, men det er jevnt om tredjeplassen.

Huckabee ser ut til å gruse Romney fullstendig nå. Kan ikke skjønne hvordan Romney skal kunne vinne primærvalget når han har satset så tungt på å vinne Iowa.

Guiliani ligger på latterlige 3 - tre -prosent!!

03:38
Paul på 5 plass vil nok være en skuffelse for hans fans, selv om det er bedre enn noen nasjonale meningsmålinger. En tredjeplass ville nok virkelig ha rystet media og de andre kandidatene. Nå ser det ut som om Thompson ber sine fans gå til McCain hvis han trekker seg (noe som kommer til å skje før eller senere), og da kan de bli tøft. Det viktigste for verden, slik jeg ser det, er at Romney eller Guiliani ikke blir president. McCain og Huckabee tror jeg vi kan leve med.

Det ser ut som om Obama øker sin ledelse, og vinner også Iowas største by, Des Moines. Det er overraskende for Clinton i og med at det er her det demokratiske partiet har sin base og mange eldre velgere. Jeg jubler med Obama!

03:50
Dette er katstrofe for Clinton! Obama leder nå 36-29 og Edwards ligger an til å komme på andre plass. Nå er jeg 90% sikker på at Obama blir demokratenes kandidat, hvis det ikke ligger en skandale på lur.

Ingen kommentarer: