torsdag 5. mars 2009

Auditorieobservasjon

Man skulle tro det var en enkel situasjon: En foreleser står foran og snakker om et eller annet. En mengde studenter sitter vendt mot ham og følger med.

Hadde det enda vært så enkelt! Forelesningssituasjonen er kanskje den situasjonen i livet som drar frem de mest ekstreme egenskapene i folk, jeg vil til og med gå så langt som å si at den definerer dem som mennesker. Her er et knippe av de vanligste rasene, basert på mine egne auditorieobservasjoner:

Backbencheren

Denne laptoputstyrte gutten kan aldri komme langt nok bak i auditoriet. Og når jeg sier gutt er det fordi det er aldri er en jente. Det er heller ikke en mann eller kvinne. Hva som skjer på laptopen er et mysterium, det er sjeldent mye tastaturlyder å spore, derimot er headset aldri langt unna.

Vanlig kjennetegn: Lue, krokete holdning

Senioren

Han/hun har såpass selvtillit at han/hun faktisk stiller spørsmål når det noe han/hun ikke forstår. Stiller ofte bra og tankevekkende spørsmål forøvrig. Man skal derfor ikke kimse av senioren!

Vanlige kjennetegn: Beskjeden hårstruktur. Sitter langt fremme.

Den viderekomne
Signifikant yngre enn senioren og føler vel at kurset går noe sakte fremover. Stiller derfor obskure spørsmål som er langt utenfor pensum og så avansert at foreleser knapt skjønner hva han spør om, langt mindre resten av auditoriet. Stiller foreleser i en pedagogisk spagat.

Vanlige kjennetegn: Hipp hårstruktur

Skrika
Spør og spør og spør, og er ofte den eneste som gjør det. Stiller alltid så dumme spørsmål at resten av studentene ender opp med slitte knoker og ødelagte frustrasjonsterskler. Forelesers store skrekk, fordi de er låst av at de i begynnelsen av semesteret sa at det er viktig å stille spørsmål. Alltid hunkjønn.

Vanlige kjennetegn: Merkelige frisyrer og uvanlig dialekt. Heldigvis sjelden.

Sulteren
Godt utviklede smaksløker, men dårlig syn. Klarer derfor ikke å se forskjell på et auditorium og en kantine.

Vanlige kjennetegn: seigpining av matpapir

Multitaskeren
Multitaskeren har en så vanvittig tro på seg selv at han tror at han kan være på Facebook, Messenger, Twitter, VGnett (+MYE mer) samtidig som han får masse fornuftig ut av forelesningen.

Vanlige kjennetegn: Gå etter ivrige tastaturlyder

Bloggere
Folk som ser seg mer tjent med å blogge enn å følge med på timen.

Vanlige kjennetegn: Æh, tror kanskje ikke jeg skal gå i detalj her.

Den hviskeløse
Disse personene, har mistet hviske-leiet i stemmen sin og må utelukkende ty til brysk brystklang når de skal henvende seg til sidemannen som sitter 5 cm unna, til halvparten av auditoriets store frustrasjon. Forskning har vist seg at universet faktisk dreier seg rundt disse personene!

Vanlige kjennetegn: Stemme, mangel på empati

Soveren
Får en til å lure på hva han gjorde dagen før, og hvorfor i all verden han tok seg tid til å stå opp. Sperrer riktignok sjelden utsikten.

Vanlige kjennetegn: Horisontal overkropp

Notaren
Fyren som hele tiden forsøker ut en måte å forbedre sine huske- og læreteknikker. Sitter for tiden med Xmind eller notatblokker på tvers (for tankekart), ivrig notering direkte i pdfdokumentene, læreboken klar på innholdsfortegnelsen og 5 firefoxfaner med relatert stoff.

Vanlig kjennetegn: Ahem

4 kommentarer:

Windingstad sa...

Hoho, fin liste.

La meg dog legge til en lyte hos seniorene. De har nemlig dessverre en lei tendens til å veve sin livserfaring inn i spørsmål og svar. Det blir ofte alt for mye av det gode.

Henrik Akselsen sa...

Hehe, det er faktisk sant!

Sebastian sa...

Jess. Dette kan skrives under på tror til og med jeg passer inn i et par av kategoriene

Linnformasjonen sa...

Ha ha, herlig! Var med på en forelesning i fysikk på Blindern og spottet majoriteten av de nevnte, ble litt satt ut av Skrika som stilte seg med ryggen MOT foreleseren og ansiktet mot oss for å stille det selv jeg som ekstern oppfattet som de teiteste spørsmål.