tirsdag 27. desember 2011

5 leseopplevelser jeg tar med meg fra 2011


The Happiness Hypothesis
2011 var året da jeg følte behov for å lese 7-8 toneangivende bøker innen positiv psykologi og dette var dette var min favoritt. Konseptet er spennende: Haidth tar for seg 10 visdommer som har gått igjen gjennom menneskets historie og analyserer hver enkelt gjennom moderne forskingsbriller. Her er både interessante betraktninger om moral og etikk, hva som hjelper mot depresjon i praksis (3 konkrete metoder), forklaringen på hvorfor den gylne regel fungerer og hvorfor vi reagerer sterkere på frykt enn på glede. Og hvorfor mennesker har så store hoder.





Sputnik Sweetheart
Etter en periode med mye lesing av tekniske artikler og kodelesing var det å sette seg ned med Murakami som å skjære i smør. Et trekantdrama der alle tre liker hverandre meget godt, ispedd surrealisme og en gresk øy. Noen av skildringene hopper så ut av sidene at jeg noen dager etter at jeg hadde lest den satt jeg og tenkte på hvilken film jeg hadde sett ett par dager i forveien. Før jeg husket at det var en bok.
Skulle forøvrig gjerne lest den norske oversettelsen på kindelen, men norske forlag er fortsatt ikke interessert i pengene mine så da ble det engelsk i stedet.



Sum
Jeg kan ikke huske å ha fått mer frysninger av en bok før. Denne lille boken inneholder en haug med små meditasjoner over hva som kanskje skjer etter at man dør, men den handler mer om liv enn død. Kapittelene er forunderlig ulike, med premisser som nesten alltid ender opp i en overraskelse i de siste linjene. Det er vanskelig å finne en favoritt her, men hvis jeg må velge en må det være den der etterlivet består av verden som vi kjenner den men kun bestående av mennesker vi møtte i det selve livet. Denne skal garantert leses flere ganger.




En lydbok med 17 timers opptak av en amerikansk buddhist som snakker uten manus til en liten gruppe studenter høres kanskje ikke så spennende ut, men den kunne nesten ikke vært laget på en annen måte. Som tittelen antyder er ikke dette mumbo jumbo ala Deepak Chopra eller Rhonda Byrne, men en nede-på-jorda tilnærming til mental trening. Det er kanskje feil å kalle Shinzen for en forsker, men han er en god matematiker og fysiker, og bruker dette til å vise interessante sammenhenger mellom disse feltene og sin meditasjonspraksis. Det begynner lett, men ender overraskende dypt. En potensiell life-changer.


Vonneguts absurdoide skildring av bomingen av Dresden. Bokens hovedperson har fått egenskapen til å se sitt liv fra fugleperspektiv noe som gir Vonnegut muligheten til å sprette frem og tilbake i livet hans for å se etter lenker og sammenhenger som kan forklare og gi mening til hans skjebne. Svart humor, tidsreiser, krigsskildringer, intergalaktiske dyrehager med en superkjendis. Godt nok for meg.


5 som ikke nådde helt opp:
Switch - Chip Heath/Dan Heath: Vil du forandre noe i livet ditt eller andres? Les denne.
The Politician - Andrew Young: Spennende førstehånds beretning om den største politiske utroskapsskandalen i USA siden Clinton redefinerte sjangeren.
Elephant to Hollywood - Michael Caine: Michael Caines andre (!) selvbiografi
Mindsight - Daniel Siegel: En psykiater kommer med oppsiktsvekkende resultater og historier fra hvordan han bruker meditasjon som behandlingsmetode.
The Journey - Tony Blair: Uventet underholdende Blair som greier ut statsledere, fredsforhandlinger, Irak og hatforholdet til Gordon Brown. Anbefales i lydbokvariant.

Ingen kommentarer: