mandag 5. januar 2009

Kan det komme noe godt ut av Gazakrigen?

Mayhemet og de forfedelige menneskelige lidelsene i Gaza øker utvilsomt spenningene i Israel og Palestina, men hva hvis vi ser noe lenger frem i tid og ser mulighetene som kan bli skapt for to krigstrøtte folk. I et best-case scenario kan dette skje:
  • Forhandlingsvillige partier som Kadima og det israelske arbeiderpartiet kan komme politisk styrket ut av krigen og vinne valget 10.februar. Tzipi Livni og Ehud Barak får dermed et fornyet mandat til å fortsette de stille fredsforhandlingene Ehud Olmert og Mahmoud Abbas begynte.
  • Israels knusing av Gaza svekker Hamas både politisk og militært slik at Abbas får en etterlengtet boost nå som presidentperioden hans er i ferd med å utløpe. Det blir vanskeligere for Hamas å ødelegge fredsinitiativ slik som de pleier.
  • Barack Obama blir nødt til å engasjere seg i midt-østen så snart han tiltrår, og med sitt klare mandat fra det amerikanske folk finnes det en mulighet for en troverdig USA-drevet fredsavtale som kan gi innrømmelser fra begge sider
  • Oppmuntret av at USA's troverdige diplomati kan gjenopptas etter 8 år med Bush, kan gjøre at de arabiske nasjonene - med Saudi Arabia i spissen - gjør konkrete steg i den arabiske planen for fred med Israel. Den arabiske støtten vil igjen gi livsviktig dekning for israelske og palestinske forhandlere, og dermed starte en god sirkel som kan ende med fred
Timingen i forhold til Obamas inntredelse er nok sentral for den israelske regjeringen. De vil ha Hamas totalt marginalisert så et trekløver av fredsinnstilte israelske partier, forhandlingsvillige Fatah og dyktige og pragmatiske amerikanske diplomater kan sette seg ned i ro og mak. Spørsmålet er selvsagt om dette er gjennomførbart hvis krigen skaper enda mer grobunn for terrorisme og hevnlyst mot israelske sivile.

Akkurat nå venter jeg dessverre bare på desperate terrorangrep mot sivile mål i Israel eller andre land.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja heldigvis får en si. Islamistene dyrker djevelens profet Muhammed med å ofre sine barn og familier som skjold slik at de skal vinne verdensoppinionens hjerter, men de av oss som kan se vet at djevelen elsker å skape krig,uro, elendighet og redsel blant de som tilber han. Det er ikke det minste rart at Islamistene får som forjent. De kommer til det helvete det ber om. Istedet for å kjøpe mat og medisiner har de kjøpt våpen og bygd stillinger og tunneller. Muhammed var også en gammel kriger som drap over 700 barn og kvinner i en av hans mange hellige kriger. Ikke rart Israel må få beskytte seg når de bare driver med djevelskap. Håper Israel snart ser at det eneste som får hele dritten bort er atomvåpen.

Anonym sa...

Les bøker som f.eks.
”Islam og Terrorisme” av Mark A. Gabriel.

Her finner dere den:

http://ywam.no//prokla/product_info.php?products_id=209&osCsid=66ab13be080b2d8a645bc94bc357dbb5

Så skønner dere at Islamistene ikke er verdt bryet deres.
De har som må å utslette Israel og å Islamisere verden. Da er denne krigen en liten del av den store kampen i hvert land de etablerer seg i. Les om deres stategier,taktikker osv så vil dere se at dere har vert blinde før dere leste boka.

Anonym sa...

For de som vil lese om mer om de små slagene før de store som også allerede er kommet til Norge så kan dere lese det her:

http://www.rights.no

Sondre Olsen sa...

Det blir spennende å se hva som skjer den neste måneden. Mye vil nok skje.

Hamas er demokratisk valgt, men det bør ikke bety at man skal tvinges til å samtale med dem. Hamas kan først snakkes med når de endrer "partiprogrammet" sitt. Jeg håper palestinerne finner andre ledere.