søndag 2. desember 2007

President på bar?

I den amerikanske valgkampen for fire år siden husker jeg at det ble en del oppmerksomhet rundt en opinionsmåling der det kom frem at det klare flertallet heller ville ta en tur på bar sammen med George Bush enn motkandidat John Kerry.

"The 2004 election was more revealing. Bush's handling of the war and the economy was unpopular, yet Bush crushed Kerry in the all-important category of likability. A typical Zogby poll found that 57.3 percent of swingable voters would have preferred to have a beer with Bush. Sixty-seven percent of undecideds liked Bush, while 52 percent disliked Kerry. Hey, What's not to dislike?"


For fire år siden var det altså viktig at kandidaten skulle være "likandes" for å kunne bli president. I år ser det ut til at en ny sak er satt på den amerikanske dagsorden:


søndag 14. oktober 2007

25 nye kaotiske observasjoner fra Israel

26. Hostelkvaliteten varierer
27. Israels katter er vanskelig å bli glad i
28. Ambassaders åpningstider er ikke som andre åpningtider
29. Ikke prøv å ta nattebilder med lang lukkertid uten stativ
30. Sata-smaken varierer fra nokså god til god rundt Haifa og Carmelfjellet
31. Pita er *selve livet*
32. Akko er litt som Gamlebyen i Fredrikstad
33. Abu Saids Hummus i Akko er ikke som Peppes Pizza i Gamlebyen
34. Ta med en shorts som dekker knærne når du reiser til Israel
35. Alle Israelske offentlige skilt må skrives på tre språk
36. På kloster på Taborfjellet kan du ikke ha med foot ball, weapons eller music organs
37. Veien opp Taborfjellet innebærer 18 hårnålsvinger
38. Sjekk om museene er for "guided tours only" før du drar
39. Man kan svømme over Genesaretsjøen på en god dag. Faktisk så er det et årlig svømmerace på 4000 meter på tvers av sjøen.
40. Businesstriks: Bruk gjerne ordet "New" i sammenheng med noe skandinavisk når du starter hostel for å tiltrekke deg lettlurte norske backpackere
41. Det jødiske kvarteret i Jerusalems gamleby er det DESIDERT hyggeligste
42. Det armenske hjørnet er det mest forlatte...
43. Muren OVER klagemuren er bygget høyere for å forhindre at sinte muslimer kastet tomater ned på jødene
44. Jeg er glad jeg ikke jobber som innkaster på en restaurant
45. Hvis Tel Aviv betyr "City on the hills", hva skal man si om Jerusalem da?
46. Ikke kjøp et kart fra 1999 når du reiser til Israel
47. Ultraordokse jøder er ... en rase
48. Å bruke windows 98 på en Internetkafe, kombinert med overpris, er akseptabel oppførsel i Israel
49. Arabiske kvinner sier ikke så mye i det offentlige rom
50. Per Andre ser ut som en jøde

torsdag 11. oktober 2007

25 kaotiske ting jeg lærte og observerte på turen til Israel

1. Ikke nevn "Vestbredden" i sikkerhetskontroll
2. Ikke ta med noe elektronikk i håndbagasje
3. Vet du hva, dropp håndbagasjen du
4. Norge er kaldere enn midtøsten
5. Arabere er gode på å lage folkemengder
6. Det norske systemet med faste priser og forutsigbar konkurranse er ikke så dumt
7. Taxisjåfører har 1 prioritet: tjene penger
8. Symboler har en vanvittig verdi i Jerusalem
9. Israelere er Stolte over sitt land og folk
10. Jeg følte meg mye tryggere i Tel Aviv enn i Oslo
11. Mye våpen i Jerusalem gitt
12. Å smelle en Thunder King få meter fra en folkemengde er akseptabel oppførsel i Jerusalem
13. Å se Jerusalems østre mur fra oljeberget mens det mørkner er en opplevelse jeg unner de fleste
14. Jøder er generelt sterke mennesker
15. Mannlige arabere er mer maskuline enn meg
16. Jeg kommer nok aldri til å flytte til midtøsten
17. Dødehavet er 33 prosent fast masse.
18. Jeg sovner ganske fort
19. Per Andre sovner ikke fullt så fort
20. "Svømming forbudt"-skilt rundt Genesaretsjøen trenger man ikke ta hensyn til
21. Israelere er ikke så glad i å røpe millitære hemmeligheter, f.eks. atomvåpen
22. Jammen god Iskaffe på Aroma (se etter et hvitt og rødt skilt på hebraisk)
23. Arabisk skrift er lekker å se på, hebraisk ser ut som runer
24. Jeg er ikke så god til å prute
25. Klassisk backpackerposisjon er med den store sekken på ryggen og den lille på magen

tirsdag 9. oktober 2007

En firkant er sluttet

Da var jeg og Pesh tilbake i Tel Aviv etter en firkantreise rundt i Israel. Vestbredden glapp for denne gang, men jeg foeler at doedehavet var en riktig prioritering. Et Israelsbesoek uten doedehavsbad er som en flaggstang uten flagg, som en vis mann sa en gang.

Jeg startet dagen alene med en skikkelig stroll paa soersiden av gamlebyen og fant etterhvert stedet hvor Jesus holdt sitt siste maaltid med disiplene.


Jeg fant ogsaa graven til Oscar Schindler, merkverdig anynom og jeg hadde aldri i verden funnet den hadde det ikke vaert for Lonely Planets noyaktige beskrivelse.



Pesh kom seg merkverdig fort etter feberen, og vi la ut paa museumstur. Vi proevde aa reise rundt med rute 99 som er en dobbeltdekker av en turistbuss, men ligg unna. Prisen er rip-off og det tekniske opplegget kritikkverdig. Ta taxi istedet, men pass paa at sjaafoeren bruker taksameteret og ikke proever seg paa en frekkas med aa foreslaa alt foer hoey pris. Det skjedde oss i dag da vi skulle til bussholdeplassen og sjaafoeren foreslo dobbel pris. Da vi nektet ropte han til alle de (6-7) andre sjaafoerene at de skulle la vaere aa taa oss med. Vi gikk 100 meter nede i veien og fant en sjaafoer med hode skrudd paa riktig vei istedet.

Holocost-museet er et must i Jerusalem. Veldokumentert, velregissert og verdig. Vil anbefale en av de guidede turene, selv om selve museet er gratis.

Israel museet er heller ikke dumt for historieinteresserte. Hovedgreia her er en 1:50 modell av Jerusalem under det 2.tempelet foer det ble knust til pinnevev i aar 70. Her er ogsaa doedehavsrullene. Proevde aa finne dopapir med motiv av rullene, men mislyktes totalt.

Gamlebyen i Jerusalem virker allerede ganske saa fjern, og tror ikke det blir noe bedre naar vi kommer hjem. Et tips til alle Jerusalem-farende: ta en tur innom Damaskusporten ved kveldstid. Som Harald Eia ville sagt paa nynorsk: "En eksplosjon av luktar, lydar og smakar". Og lots of lots of arabere. AraberMENN, that is. Et merkelig trekk ved arabergutta er at de tydeligvis synes det er kulere aa tilbringe fritiden sammen med 'fetterne' sine og ikke jentene sine. Interessant prioritering. Kvinnelige arabere sier ikke stort.

Men i dag var det altsa joedehavet. Det vil si, det var ikke saa mange joeder der. Ikke saa mange i det hele tatt faktisk, selv om vi var paa det stoerste feriestedet paa doedehavets vestkyst; Ein Gedi.

Man kan vel trygt si at vi floet. Og opptil flere hyggelige amerikanske og svenske jenter floet ved siden av oss. Riktig saa hyggelig. Det var en gjeng svensker der som var paa reise fordi de hadde stukket av fra Kibbutz-arbeid (en slags ideelt arbeid i jordbruksnaeringen)fordi det minnet mer om slavearbeid.

Naa har vi sluttet firkanten i Tel Aviv. Vi spiste paa samme restaurant og jeg bestilte noeyaktig det samme som den dagen vi kom. Foroevrig saa mett at jeg holder paa aa starte midtoestenkrig. Israelerne er rause med maten sin!

Maa sove naa, maa dra med taxi kl 04.30 for aa vaere i god tid foer sikkerhetssjekken paa flyplassen. Ah, sikkerhetssjekk. Jeg kan ikke vente...

søndag 7. oktober 2007

Jerusalem - paa helsa loes

Fikk oss nytt hostel, samt at vi fikk levert bilen i morgen tidlig og kom derfor ikke i gang med noe interessant foer klokka ble 11. Siden moerket senker seg rundt 5-5.30 saa er det litt dumt, i morgen maa vi komme igang klokka 8.

Det vil si *jeg*. Pesh har blitt syk og maa holde senga derfor sitter jeg naa alene paa et kombinert vaskeri/nettcafe. Ikke saa dum businesskombinasjon egentlig...

I gaar hadde vi en interessant samtale med to litt yngre (18-19 aar) ortodokse joeder, oppvokst i USA men famile som stammer fra Syria. Litt smahippe jenter som satt paa en smaahipp kaffebar utenfor gamlebyen. Artig nok hadde de ikke hoert om Norge, Sverige, Danmark eller skandinavia, men det er jo bare goey. Vi stusset kanskje mer over deres utsagn:

Hun: - What? Doesn`t, like, all christians hate the Jews?
Vi: - eeeh, no
Hun: - because they killed Jesus?
Vi: Eeeh, no

Som Pesh sa senere saa er det egentlig en ganske morsom tanke at alle kristne skulle hate alle joeder fordi de for 2000 aar siden drepte en mann. Som var joede...

Uansett saa stilte vi litt spoersmaalstegn ved utdannelsen til disse jentene. De var veldig politisk bevisste men de forstod ikke at jeg ikke kunne gi et ettords svar paa hennes 'krav' om aa si 'what side I'm on' i konflikten med palestinerne. Dette startet altsaa en ny kategori joeder: svarthvittjoeden. ;-)

Pesh maatte kaste inn handkledet underveis i en guidet tur i gamlebyen. En interessant tur i en by som har saa mye historikk at jeg blir helt matt (saa forresten noen funky sjakkbrett paa vei hit til nettkafeen).

Kritisk roest: Funky aa bruke 'matt' paa to maater saann gitt.

Henrik: Ja, ikke sant. Uansett, hoydepunktene var klagemuren og turen gjennom Via Dolorosa. Jeg stjal ogsaa undertoeyet til en araber uten at han merket det. Ubetalelig.

Kritisk roest: Du bare finner paa...

Henrik: Jeg dro ogsaa en tur i et arkeologisk museum der jeg fikk se ruiner fra bygg som ble fullstendig oedelagt da romerne brente Jerusalem 70 aar foer kristus. De viste ogsaa en film som trolig inneholdt ny midt-oesten rekord i daarlig skuespill, men jaja. Jeg tok meg ogsaa en skikkelig stroll opp vestsiden av gamlebyen, Mt Olive, der det var droey utsikt over gamlebyen, samt 150.000 joediske graver til Joeder som tror at aa bli begravet her gjoer at de blir foerst i koeen paa dommens dag. Jeg tok iallfall med meg et skjelett hjem, og haaper det kommer gjennom sikkerhetskontrollen.

I morgen blir det trolig saann at jeg tar en museums-stroll alene, det er et par steder jeg gjerne vil faa med meg. Jeg tenkte aa taa buss no 99 som er en rundreise rundt i byen. Hvis Pesh er bedre i overimorgen drar vi sannsynligvis til doedehavet og rett tilbake til Tel Aviv foer aa faa kort vei til flyplassen paafoelgende natt.

Det ser ut som om Vestbredden glipper, men ALLE vi har moett saa langt har lurt paa hvorfor i all verden vi vil dra dit, inkludert en araber. Jeg vet jo at det ikke er saa mye aa se der, men naar man foerst er saa naer.... Trolig er det nok best aa bare cruise Jerusalem en full dag til.

lørdag 6. oktober 2007

Persan, you can drive my car

Vi fant heldigvis et flott hostel i Tiberias, beste vi har sovet paa saa langt. Ellers saa er Tiberias et langt gjesp, men en god start paa en biltur. Vi har vaert i Kapernaum og sett ruiner av Jesus' gamle synagoge, mt Beatitudes (stedet for bergprekenen) og Tabgha, som ogsaa hadde noe med bibelhistorie som vi ikke skjoente heeeeelt... En kirke var det der iallfall lell. Paa veien moette vi stadig en dansk vennegjeng som for tiden bor i Jerusalem, men er paa Galileatur. Gode, milde dansker. Jeg tror Per Andre har forelsket seg i (minst) et par av jentene.

Vi kjoerte saa nordover inn i Hula-dalen, ganske saa naer grensen til Libanon. En varm naturopplevelse med store innslag av skilpadder og kattefisk (tror jeg). Etter aa ha vurdert aa utvikle finner og bli ett med fisken, satte vi istedet kursen for Golanhoeydene, som baerer sitt navn med rette. Det er baade hoeyt og golant.

Vi sleit en stund med aa faa badet i Genesaretssjoen, men det ordnet seg til slutt. Svaert langgrunt, og det foeltes derfor av en eller annen grunn som aa gaa paa vannet.

Kritisk roest: "Haha, kjempemorsomt Henrik, du skulle gaa inn i humorbransjen".

Henrik: "Hmpf".

Uansett, deretter gjorde vi Vestbredden paa langs, gjennom Jordandalen med Jordan som en ruvende skygge paa oestsiden av dalen. Et ganske oede omraade med landskap vi ikke har i Fredrikstad, og iallfall ikke paa Gressvik. Naa skal det sies at jeg ikke har vaert *overalt* i Gressvik, saa et lite forbehold maa tas.

Saa rundet vi Jeriko og naa er vi i Jerusalem. Vi hadde en goyal biltur med en durabelig araber og hans soenn David i baksetet der han dirigerte oss til hans fetter som drev parkeringsplass. Prisen for parkering var selvfoelgelig rip-off, men det var mye moro for 50 shekler! Deilig aa vite at bilen staer nogenlunde trygt i natt ogsaa. Jeg har foelelsen av at store deler av Jerusalems befolkning er glad i penger.

Vi hadde en god trask gjennom gamlebyen, og dumpet mitt oppe i det muslimske kvarteret i selveste ramadan-rushtiden. Lots of arabers gikk motsatt vei, og naa vet jeg hvordan en laks foeler seg i Niagara.

Kritisk roest: *klapp klapp* fantastisk bilde igjen, Henrik.

Henrik: Vel, vi kom oss iallfall frem til *New Swedish Hostel*. Og her saa vi nok en gang kremmervirksomhet i praksis: Hostelet har selvfoelgelig *ingenting* med Sverige aa gjoere (bortsett fra et stoevete svensk flagg), men aa kalle det *nytt* vil bety at alt som er pusset opp etter Muhammeds tid ogsaa kan klassifiseres som nytt.

Kritisk roest: (gjesp)

Faer ikke lagt ut bilde av rommet naa, men rommet er faktisk legendarisk dekorert, saa faar haape jeg faer gjort det etterhvert.

Forresten morsomt aa dra frem et kart i araberland. Folk har en tendens til aa stimle seg sammen rundt et godt kart og mange setter sin aere paa aa finne ut av det. Andre blaeser fullstendig i det:-)

I morgen skal vi bli med paa Jihad.

fredag 5. oktober 2007

Gggggallilleeeaaaa og Hhhhhaaaaiiiiifffffaaa

Darlige tastaturer her i Tiberias.

Forresten smart businesstrekk aa servere grillet St.Peterfisk ved Genesaretssjoen...



Ellers har vi hatt to gode dager i Haifa naa gitt. Jeg takker tilfeldighetenes gud for at vi stoette paa Eitan paa busstasjonen i Tel Aviv.

Tilfeldighetens Gud .
jeg tilber deg.
Amen.

Saann, da var det gjort.

Eitan er en friskus av uante dimensjoner. Han hadde nettopp vaert paa en 8-maaneders kinasykkeltur og hadde lovt seg selv aa taa godt vare paa turister hvis han moette paa noen. Han inviterte oss likegodt hjem til seg og sin mor og far, og utnevnte seg selv til vaar Haifa-guide (paa duracellbatterier). Han er ogsaa aktiv triathlon-atlet og roer. Vi foelte oss mindreverdige rent styrkemessig...

Et mustsee i Haifa er Baha'i Gardens, som vi fikk se litt av iallfall.





Mer fikk vi se av Carmel Market og et kloster ved Barad-dum... Eh, Armageddon-fjellet mener jeg. Fikk litt Ringenes Herre-hangup, fordi jeg saa en Gimli-araber langs veien i stad (og fordi nettkafe-sjefen minner meg om en gjerrig hobbit).

Vi fikk ogsaa en smak paa Haifas uteliv og strandrestaurantliv, og ikke minst det ekstremt hyggelige maaltidet vi spiste hjemme hos Kalujny-familien, men dertil interessante samtaler om politikk og annet snacks. De fikk ogsaa besoek av en annen familie med fire soete doetre saa vi fikk noe aa see paa ogsaa...




Alt i alt : aere vaere Kuljnyslekten.

Vi er naa paa en todagers leiebiltur rundt om i Galilea, og har vaert innom Akko, Nazareth og Taborfjellet paa veien.

Vi dro til Akko med et sentralt maal for oeyet: *Abu Saids legendariske Hummus*. Vaar venn Eitan var sjokkert over at vi fortsatt ikke hadde fortaert hummus (etter 2 dager i Israel), og mente at vi maa begynne med det beste. Etter aa ha traaklet oss igjennom de trange gatene og markedet ble jakten kronet med hummus. Der saa vi ogsaa flere utgaver av rastloes-araberen, ferdig-med-mine-eventyr-araberen og en jovial familiearaber.







I Nazareth fikk vi se de to stoerste attraksjonene, nemlig midt-oestens stoerste kirke, Basilica of Annunciation. Og Nazareths legendariske trafikkork.



Taborfjellet var absolutt verd turen. Bare bilturen opp er en spenning i seg selv, og i tillegg til durabelig utsikt var det en kirke der var en sann gledje ad beskue och pirre den visuelle sans.



Naa er vi i Tiberias, og det er jo en ganske soevnig liten landsby. Haavard, mente ikke du at det var noe aa faa med seg her? Vi satser vel uansett paa en svoem i genesaretssjoen i morgen. Har ennaa ikke noe sted aa sove i natt...

Jeg prioriter bloggen, kun morgendagen vil vise om det var lurt...

torsdag 4. oktober 2007

Haifa haifa



Kort post naa, men er for tiden i Haifa, Der vi har et meget hyggelig opphold hos en ytterst gjestfri familie, med en verdensvant fyr som gir oss en Haifa-omvisning uten sidestykke.

Vi kommer til aa leie en bil i morgen og komme oss til Jerusalem, trolig via Nazareth, Tiberias, Akko, og sikkert flere steder ogsaa.

Legger her et lite og daarlig bilde fra Haifa, har bare daarlige bilder paa telefonen min og glemte usb-kabelen til kameraet, men pytt pytt.

Lehitra'ot.

Oppdatering: Legger her ut noen Haifarelaterte bilder.


tirsdag 2. oktober 2007

"Vann, det er alltid kaldt det"

Per Andre Ronsen ytret disse ord sekunder foer vi entret middelhavets glade ... eh... hav tidligere i dag: "Vann, det er alltid kaldt det".

Sjelden har noe medlem av menneskeslekten tatt mer feil.

Dette har vaert en dag i strandas tegn, og det er deilig aa faa den gode gamle sydenfoelelsen. Jeg er forovrig litt solbrent paa EN arm. Kritikkverdig smoering maa ta skylden.

Ellers fortsetter Pesh og jeg vaar hobby med aa klassifisere joedene i vaare egne kategorier. De ultraortodokse joedene er kanskje en kjent gruppe for mange, like kjent er kanskje ikke "Studentjoeden", "Sharonjoeden", "for-soet-til-aa-vaere-soldat-jentejoeden", "kroellejoeden" (en gruppe i stor vekst), "penejoeden" og "russer-med-bollekinn-joeden". Yep, Pesh og jeg har blitt selveste fordomskameratene! :-o

Ellers trenger jeg hjelp med Per Andre. Av dagens utsagn kan nevnes: "Hvis du maatte velge mellom C#-moll og G-dur, hva ville du velge?" og "Hvis du fikk valget mellom aa sutte paa en arabertaa, eller spise en joedebart, hva ville du velge?".

Tore, hvordan skal jeg haandtere slike utsagn? Jeg regner med at du ogsaa stiller spoesmaalstegn ved dette?

Foeler at jeg 'kan' store deler av Tel Aviv naa. Uansett, i morgen gaar turen til Haifa, Nazareth og Tiberias. Vi har ikke blitt frastjaalet noe, ikke mistet noe, ikke blitt syke og ikke blitt uvenner. Turen er altsaa en suksess saa langt!



mandag 1. oktober 2007

Shalom!

Da er vi for alvor pa plass i Tel Aviv, en by som aldri sover ifolge baade Lonely Planet og den koselige jenta jeg satt ved siden av pa flyet.

Sikkerhetskontrollen for aa komme inn i Israel er ikke til aa kimse av! Vi var jo forberedt paa et forhor, men at de virkelig setter inn saa store ressurser paa enkelte reisende var en overraskelse pa meg likevel.

- a finne El Al's innloggingsskranke er lett, bare folg etter vaktene med maskingevaer.

- Omradet er sperret av sa vi ma henvende oss til en vakt for a komme inn. Vi far straks en person satt pa oss, og ma sta i hvert vart hjoerne for avhor. Det tok vel sikkert 20 minutter med sporsmal om hvordan vi kjenner hverandre, hva vi driver med, hvor vi skal, og hvorfor vi velger a dra til Israel. Jeg fikk ogsa masse sporsmal om Per Andre, blant annet hvorfor han har studert gammelgresk.

Etter en kroppsvisitering og litt frem og tilbake ble vi eskortert til sikkerhetskontrollen med de to kvinnelige vaktene og en egen screening og nok en kroppsvisitering. Vare ledsagere matte ogsa ga gjennom denne sikkerhetskontrollen, til min forundring.

- Etter en lang gatur kom vi etterhvert til et eget israelsk sikkerhetsrom, som myldret av israelske vakter. Rommet var ganske sa shabby og virket provinsielt med noen skillevegger og benker satt opp slik at vi ikke kunne se sa mye. Det var bare tre reisende der, Pesh, jeg og Anders Wergeland, en annen nordmann som det viste seg at vi hadde en del felles kjente med. Han satt forresten uten sko fordi vaktene var usikre pa om skoene hadde spor av sprengstoff eller noe.

- Jeg og Pesh, fikk nok en gang en GRUNDIG kroppsvisitering og screening, foer vakten stakk av med skoene mine i 10 minutter. Bak en skillevegg endevendte de all bagasjen var, bade innsjekket og handbagasje, og stilte en del sporsmal om hvem som eide hva. De var ogsa meget interessert i om jeg var den ENESTE som brukte ditt og datt.

- Vi fikk saa beskjed om at bagasjen vaar ikke kunne sendes med vaart fly og maatte ettersendes i morgen. Per Andre ble glad, fordi da kunne vi kjoepe noe klaer paa reiseforsikringens regning mente han...

- Etter en halvtime (ca akkurat da flyet vart egentlig skulle ta av) ble vi klarert for a ga, men vi var noe urolige for at alle tingen vaare var lagt i riktig sekk. Det virket som om vaktene var en smule stresset og hadde vel ikke heeelt oversikt over stasjet vart. Anders hadde ikke fatt tilbake reisedokumentet sitt, og etter litt frem og tilbake og litt irritasjon mellom de israelske vaktene ble vi eskortert opp til gaten.

- Vaar vakt var med oss gjennom gaten, og fulgte oss av en eller annen merkelig grunn HELT til vi var INNE i flyet.

- Per Andre ble huket tak i rett foer vi gikk ned til flyet og ble fortalt at "du faar bagasjen din i dag likevel". Anders og jeg fikk ikke noe beskjed. Pesh ble deppa pga. reiseforsikringsplanen sin...

- Til vaar overraskelse var all bagasjen paa plass naar vi kom til Tel Aviv 5 timer senere....


Naar det er sagt sa er vaktene veldig profesjonelle og veldig hyggelige mennesker, sa vi synes egentlig det hele var ganske goy.

Na renner tiden pa nettkafeen ut, men vart moete med israelske mennesker har vaert meget hyggelig sa langt, og mer enn villige til a hjelpe turister!

søndag 30. september 2007

På plass i Israel!



Ja, da er jeg og Pesh på plass i Israel. Foreløpig minner det veldig om hjemme, og jeg hadde vel forventet et noe mer urbant Tel-Aviv.

Neida, bara køddær. Bildet er fra dagen Håvard og jeg var på eventyr for å få tak i et dugelig TV-bord. Bordet kostet 100 spenn, men vi brukte vel 500 spenn i bensin for å få tak i det (lang historie, gidder ikke fortelle). Vi unte oss uansett en skikkelig forstadsburger som belønning til oss selv. Det mest hardcore stedet vi fant var selvfølgelig Bjørndal Kebab & Pizza, som trolig er så langt unna New York som det er mulig og komme rent mentalt. Min lutende stilling er her ment å understreke dette.

---

I morgen rusler jeg og Pesh rundt i Tel-Aviv.

Vår reiserute ser som følger ut: Tel-Aviv - Haifa - Nazareth - Tiberias - Vestbredden (Jenin? Nabulus? Ramallah?) - Jerusalem - Betlehem - Dødehavet - Eilat - Tel-Aviv

Jeg skal prøve å legge ut bilder og litt oppdateringer etterhvert som ferden skrider frem. Hvis dere hører noe nyss om fredssamtaler de neste 10 dagene, ikke se bort ifra at vi har en finger med i spillet.

tirsdag 7. august 2007

fredag 20. juli 2007

Mediaparodi

Man skal ikke følge med lenge på amerikansk TV-kringkasting før man finner ut at nyhetskanalen FOX news lener seg dypt mot høyre i den politiske sfæren selv om de markedsfører seg selv som "fair and balanced". Et litt skittent spill som jeg regner med at de fleste amerikanere nå har gjennomskuet.

Eksemplene er mange på at de hauser opp terrorfrykten og prøver å male et bilde av venstresiden som lite handlekraftige og svake når det gjelder å stoppe terrorisme er mange, men sjelden er det vel så åpenlyst som dekningen av Live Earth.

Musikalske innslag er for kjedelig for FOX, som istedet slipper til den høyreekstreme Stephen Schwartz som fritt får spre løgner og hatmeldinger over EN av de over 150 artistene/gruppene som bidro; Yusuf Islam (tidligere Cat Stevens). Det tar over 3 minutter før løgnene effektivt blir avslørt, hvorav Schwartz tyr til det eneste effektive knepet når man ikke har noen argumenter og ikke vil bli kledd naken: bable ukontrollert i munnen på sin motdebattant (røyklegging). Det som kanskje er mest provoserende er hvor godt dette faktisk fungerer. Den rasjonelle delen av hjernen "gir opp" debatten som masse mas og møl, mens man likevel får en snikende følelse et sted i hjernen: Hvordan vet jeg at Yusuf ikke er terrorist? Bevisbyrden blir overført til den mistenkte som ikke har noen mulighet til å forsvare seg selv. Han blir ganske enkelt ikke spurt.

Mølet om Yusuf Islam er selvsagt ikke der for å sverte ham selv, de prøver selvsagt å legge noe av skylden over på en demokrat. I dette tilfellet er det Al Gore.

Verdens dårligste mediahus?

lørdag 14. juli 2007

"Barnehagestøtten"

  • Det er greit at noen politikere vil avskaffe kontantstøtten.
  • Det er greit å mene at alle barn bør gå i barnehage.
  • Det er greit å mene at alle barn uansett vil få en bedre barndom i barnehage en hjemme hos mor og/eller far.
  • Det er greit å mene at man i god sosialistisk ånd vil kjøre alle barn gjennom den samme behandling.
  • Det er greit å ville ta fra foreldrene mulighet til å være hjemme med sin treåring, fordi kommunen man mener at kommunen er bedre skikket.

Det som ikke er fullt så greit er at Kristin Halvorsen prøver å definere kontantstøtten som en slags bestikkelse til småbarnsforeldre.

- Kontantstøtten er betaling for å ikke ha barn i barnehage. Det betyr at mange barn som vil ha god nytte av barnehageplass, ikke får det, sier Kristin Halvorsen til VG.

Joda, det er en slags betaling som skal gi foreldre som har andre planer for barna sine enn SV's barnehageregime enn reell mulighet til å kunne nettopp det.

Poenget er at hvis man skal bruke en slik bestikkelsestankegang må man også se på den gigantiske "barnehagestøtten" som gis ut hvert år. 3000 kroner måneden i kontanstøtte er bare småpenger i forhold til "barnehagestøtten" som anslås å ligge på rundt 7-8000 kroner i måneden ifølge Stoltenberg selv.

Frp ønsker blant annet å fjerne all offentlig støtte til barnehagene, og i stedet innføre en slags gigantisk barnetrygd.

– Med en slik politikk vil en barnehageplass koste opp mot 10.000 kroner i måneden, sier Stoltenberg

Barnehagestøtten = Ca. 10 000 kr - makspris 2250 kr = 7750 kr

Barnehagestøtten blir nok enda større når man regner med alle byråkratiske kroner som brukes på barnehager og de innskuddene som gis til nystartede barnehager, blant annet for å redde i land finansministerens valgløfte om full barnehagedekning innen året er omme.

Sannheten er iallfall at staten og kommunene pøser ut MYE mer penger til småbarnsforeldre som har barna sine i barnehager enn til de foreldrene som vil ha barna hjemme. Når så forskjellen øker ytterligere og kontantstøtten forsvinner blir det altså bare de som er rike fra før, eller som har en samboer som tjener veldig bra som får muligheten til å oppfostre barna sine slik de vil. Det høres ut som dårlig SV-politikk for meg.

Men det går iallfall inn i tradisjonen som representer det verste ved sosialismen etter min mening, nemlig kontrollkåthet og overformynderi. Arbeiderpartiet og SV vil ha alle barn inn i barnehage, dermed basta.

Jeg synes det hadde vært mye mer realt å si dette istedet for å omtale kontantstøtten som en slags bestikkelse uten å nevne barnehagestøtten som isåfall er en bestikkelse for at barn SKAL gå i barnehage.

tirsdag 26. juni 2007

Den amerikanske boligprisindeksen: -Wheeee!!!

Hehe, dette er intet annet enn en smart måte å illustrere poenget sitt på.



Det er naturligvis skummelt at et amerikansk boligkrakk vil få omfattende konsekvenser for den norske økonomien også, og jeg frykter en økonomisk knekk som vår generasjon ikke har sett maken til.

Bankene later selvfølgelig som ingenting.

lørdag 24. mars 2007

Nivået på norsk debatt

Abid Raja gikk for noen uker siden ut mot Holmgang og Oddvar Stenstrøm og sa at debattene der var preget av 'rå populisme' og muslimhets. Han har selvsagt et poeng. Som Thomas Mathiesen sier det:

Jevnlig foregår det på denne måten: En skrekkelig kriminalhendelse beskrives i detalj, slik at det går en kraftig støkk i seeren. Så får vi Stenstrøm som ser dypt inn i TV-ruten og spør med en dirrende pekefinger: "Hvor lenge skal vi finne oss i dette?!" Eller noe lignende.

I løpet av programmet får vi en stadig mer generell kriminalpolitisk debatt, som om utgangshendelsen er typisk for kriminalitet generelt, eller i hvert fall for kriminaliteten innen den generelle kategori som er utgangspunktet. Det gjør inntrykk på seerne. Halvt triumferende kan Stenstrøm konkludere med at 97 % vil ha strengere straffer.



Nå som debatten har lagt seg kan det kanskje være på plass å minne om at ting nødvendigvis ikke var bedre før. Personlig synes jeg norske debatter holder godt nivå, redaksjonene er gode til å få inn mange ulike stemmer inn i debatten og debattlederne klarer stort sett å være objektive. Standpunkt gjør jobben best på TV mens Dagsnytt Atten nærmest er uten konkurranse på radio. Hans-Wilhelm Steinfelds nesten overdrevne bergensdialekt og russiske anekdoter (hvor man stadig lurer på om han prøver å parodiere seg selv), hjelper også her til på underholdningsverdien.

Utenlandsk debatt ser man jo ikke så mye til på Norsk TV, men opptatt av amerikansk politikk som jeg er prøver jeg å følge med litt på debattformene der også. På grunn av topartisystemet favoriserer de gjerne debatter med to deltakere, som desverre som regel er mest opptatt av å dra den andre ned i søla enn å komme med konstruktive forslag for å lage et bedre samfunn

Et eksempel:



Kritikk av denne debattformen som favoriserer 'mudslinging' møter heldigvis kritikk i USA også, blant annet av den brilliante komikeren og samfunnsengasjerte Jon Stewart. Dette er et av mine favoritt YouTube klipp med klassiske utsagn som "I made a special effort to come on the show today (because I have privately amongst my friend, but also in occassional newspapers and television shows) mentioned this show as being, um, bad."



(Dette intervjuet var muligens en viktig årsak til at Crossfire ble tatt av plakaten noen få måneder senere)

Av glitrende utenlandsk debatt er selvsagt BBC i en særklasse, med Talking Point, Dateline London og ikke minst HardTalk med Stephen Sackur (selv om jeg savner den gamle utspørreren Tim Sebastian som antagelig er den beste inkvisitøren verden har sett!

Kanskje burde man ha færre politikere inn i en del debatter, da to politikere sammen har en tendens til å 'stjele showet' og skape polarisering blant deltagerne. Dette virker som er et mye større problem i USA enn i norge, der jeg ennå ikke har sett en eneste debatt som ikke har vært preget av skyttergravstenking. Jeg tror mange politikere har godt av å høre mer på debatter som ikke nødvendigvis må ha en øyeblikkelig løsning i form av 'mer penger til X'.

Men går debattene fremover eller bakover?

Det er på tide å minnes Hans Bauge. Bauge representerer kanskje det absolutte lavmål innen sivilisert debatt Norge noengang har sett. Heldigvis representer han også STOR norsk humor, med upåklagelig underholdningsverdi.

Så uten mere fjas. Jeg gir dere....Hans Bauge:


Bauge om blindeforbundet:


Bauge om Dagbladet:


Bauge om terrorisme:


Bauge om TV-lisens (det interessante her er at Bauge og Førde jo er skilt ved fødselen):


Bauge om innvandrere:


Bauge om Blitz (legg merke til mikrofonen og det friske uttrykket "Akktuellt i måneskinn" som fort kan bli en klassiker)


Bauge om EU-avstemmingen (husker godt pappa knakk sammen i latter av denne i sin tid):


Bauge om hvalfangst.